Wielkanoc, potrawy i tradycje

Wielkanocne pisankiWielkanoc to święto które chrześcijanie obchodzą na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa, obfituje ono w wiele obrzędów religijnych, jednak we współczesnym świecie coraz więcej osób większą uwagę przywiązuje do tradycji, zwłaszcza kulinarnych niż do duchowego przeżywania Wielkiej Nocy – świadczy o tym chociażby fakt, jakim powodzeniem cieszą się przepisy na Wielkanoc. Wielkanocne obyczaje praktykuje się nawet w domach, w których nie chodzi się do kościoła. W oknach zawiesza się kolorowe dekoracje, na parapetach stoją zające i baranki, całe rodziny przygotowują pisanki, które nawet niekoniecznie są później święcone… Każdy ma prawo do przeżywania tych pięknych świąt w sposób, jaki najbardziej odpowiada jego wartościom i przekonaniom, najważniejsze by był to czas dla rodziny i przyjaciół, obfitujący w radości i spokój. O poranku, pierwszego dnia Wielkiej Nocy, spożywa się uroczyste śniadanie wielkanocne. Jest to pierwszy obfity posiłek, po Wielkim Poście, który w Polsce wciąż jest dosyć pilnie przestrzegany. Na stole królują wówczas jaja – to symbol odrodzenia, serwuje się jajka ugotowane na twardo z dodatkiem majonezu, chrzanu lub ćwikły. Nie brakuje też wędlin, tradycyjnie wędzonej szynki, boczku, kiełbasy pachnącej jałowcem… Choć jest to śniadanie, to jego podstawę stanowi zupa, najczęściej żurek wielkanocny, barszcz biały lub barszcz na zakwasie z buraków. Wszystkie trzy zupy podaje się z pokrojoną wędliną i jajkiem.

 

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: