Przepisy na ciasta wielkanocne

Ciasto wielkanocne z czekoladą i migdałamiWielkanoc to czas radości, oto po długim, bo trwającym aż 40 dni Wielkim Poście, przychodzi kolej na kulinarne szaleństwa! Dla wielu osób tradycja wielkanocna, to przede wszystkim gotowanie potraw z produktów, które mają znaczenie symboliczne, oraz pieczenie ciast – wyjątkowo pięknie dekorowanych, specjalnie na wielkanocne stoły… Kiedy wracamy do domu po rezurekcji, na stole przykrytym białym obrusem, stawiamy święconkę i składamy sobie świąteczne życzenia. Następnie jemy uroczyste śniadanie, przeważnie jest to żurek z białą kiełbasą i jajka pod różną postacią, bo jak wiadomo, to właśnie jajko jest symbolem życia, które w Wielką Noc zwyciężyło śmierć. Ale to, o czym marzymy najbardziej – czyli wspaniałe ciasta wielkanocne – dopiero przed nami! Tego dnia nie musimy czekać do obiadu, by dostać słodki deser, ponieważ tradycja nakazuje, by na stole już od rana gościły wielkanocne baby, nie może też zabraknąć dziada, czyli mazurka! Przepisy na ciasta wielkanocne, to naprawdę obszerny zbiór, z którego można wyodrębnić przysmaki charakterystyczne dla różnych regionów naszego kraju. Na przykład na Kaszubach do dziś króluje babka wielkanocna i młodzewé, czyli po prostu ciasto drożdżowe, na Śląsku tradycyjne ciasta wielkanocne to kołocze, a na Warmii i Mazurach kruche ciasteczka zwane begielkami.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: