Robimy pisanki

Łupiny cebuli to doskonały, naturalny barwnik do jajKontynuowanie tradycji robienia pisanek, to niezwykle ważna i cenna dla przyszłych pokoleń lekcja historii i kultury. W domach w których są dzieci, dorośli powinni pilnie przygotować się do roli przewodnika po świątecznych zwyczajach, który ciekawie i mądrze opowie im o potrawach świątecznych, czy o obrzędach Wielkiego Tygodnia w Kościele. Dzieci na pewno będą chciały się dowiedzieć dlaczego w Święta Wielkanocne malujemy jajka, dlaczego tak obficie spożywamy potrawy z jaj, albo dlaczego podczas śniadania wielkanocnego dzielimy się właśnie święconym jajkiem? Taka lekcja będzie miała większe szanse powodzenia, jeśli będziemy wspólnie przygotowywać pisanki – nauka przez zabawę, to jest to! To także dobry sposób na rodzinną integrację, w końcu nie na co dzień mamy czas, by usiąść całą rodziną przy stole, malować, kolorować i wycinać barwne bibułki… Warto poczytać o naturalnych sposobach farbowania i zdobienia jaj i takie metody przekazać maluchom, naklejanie gotowych aplikacji z postaciami z bajek, to nie najlepszy pomysł jeśli chcemy wpoić dziecku zamiłowanie do tradycji. Wiadomo, że małe dzieci nie będą w stanie wydrapać wzorków na delikatniej skorupce jajka i mogą się zniechęcić, ale już rysowanie za pomocą wosku – oczywiście pod okiem dorosłych – będzie fantastyczną przygodą ze sztuką, a oczekiwanie na efekt po ugotowaniu jaj w łupinach cebuli, na pewno umili świąteczny mazurek!

 

Reklamy

One response to this post.

  1. Posted by madlejn on Kwiecień 18, 2011 at 12:42 pm

    Ciekawy „marmurkowy” efekt daje owinięcie jaj w łupiny i bandaż, można też dolać podczas gotowania odrobinę atramentu.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: